Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ


 Το Πάσχα πλησιάζει κι εμείς προετοιμαζόμαστε για αυτή τη σπουδαία γιορτή... 

Πώς; Τι θα κάνουμε; Δείτε τις εικόνες και θα καταλάβετε ...



Έθιμα λέγονται όλα εκείνα τα πράγματα 
που συνηθίζουν να κάνουν οι άνθρωποι, 
κάθε φορά σε συγκεκριμένες μέρες και γιορτές.
👀👂👃👄✋💔 
Μπορεί να είναι φαγητά και γλυκά, 
στολίδια, τραγούδια, συγκεντρώσεις σε κάποιους χώρους
 και πολλές άλλες συνήθειες που ερεθίζουν όλες τις αισθήσεις!

        

 Παράλληλα με τα Πάθη έχουμε και τα αντίστοιχα έθιμα που γίνονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. 




Άλλο ένα έθιμο είναι η πασχαλινή λαμπάδα που θα κάνει δώρο η νονά ή ο νονός!
Αν κάποια νονά είναι μακριά ή δεν μπορέσει φέτος να έρθει
για να φέρει την λαμπάδα δεν πειράζει!
Μπορείτε να φτιάξετε πανέμορφη λαμπάδα
 με διάφορα κλαδάκια και σποράκια που θα μαζέψετε
και στολιδάκια και κορδέλες από παλιές μπομπονιέρες!

 Πως λένε τη δική σου νονά και τον νονό σου; Θέλεις να μας τους παρουσιάσεις; Τι λαμπάδα θέλεις να σου φέρουν φέτος; Θέλεις να μας την ζωγραφίσεις;

Για να ευχαριστήσουμε τη νονά και τον νονό  μας, 

τους ετοιμάζουμε ένα ξεχωριστό τσουρέκι 

 και τους το δίνουμε την μέρα του Πάσχα!



Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βάψουμε τα αβγά μας, είτε με τυποποιημένες βαφές που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ είτε με φλούδες και φύλλα λαχανικών, όπως τα κρεμμύδια, τα παντζάρια, το σπανάκι και άλλα. Εσείς πώς θα βάψετε τα αβγά σας;


Βγαλμένα από τις ρίζες του πολιτισμού και του χρόνου, τις μακρινές πατρίδες και τις διηγήσεις των γιαγιάδων, έθιμα που καλά κρατούν με το πέρασμα του χρόνου.

Τη Μεγάλη Δευτέρα αρχίζει και η μεγάλη νηστεία, Σε κάποιες περιοχές οι πιστοί συνηθίζουν να τρέφονται μόνο με ψωμί και νερό έως τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, που λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία Σε πιο παλιές εποχές, οι κοπέλες πίστευαν ότι «της νηστικής καρδιάς πιάνει η ευχή». Το οποίο σημαίνει ότι όλες οι ανύπαντρες κοπέλες νήστευαν αυστηρά, πιστεύοντας ότι μετά το τέλος της νηστείας θα έβρισκαν γαμπρό.

 Μέχρι την Μεγάλη Τρίτη το σπίτι καθαρίζεται σχολαστικά, ασβεστώνονται τοίχοι και καθαρίζονται οι αυλές, οι γλάστρες βάφονται κόκκινες,  καθαρίζονται και ασβεστώνονται τους αυλές και περβάζια!

Τη Μεγάλη Τετάρτη, στο ευχέλαιο, ένα πιάτο με αλεύρι και τρία κεριά ευλογείται και μετά με αυτό η νοικοκυρά κάνει τα πασχαλινά κουλούρια.

 Παλιότερα, οι γυναίκες της εκκλησίας πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και μάζευαν αλεύρι, το οποίο ζύμωναν χωρίς προζύμι. Ο παπάς ακουμπούσε πάνω στη ζύμη το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το ζυμάρι φούσκωνε. Αυτό αποτελούσε το προζύμι της χρονιάς.Και με αυτό ζυμώνουν οι νοικοκυρές τα τσουρέκια. ΤΣε αρκετές περιοχές της Νότιας κυρίως Ελλάδας δεν φτιάχνουν τσουρέκια, αλλά απλά πασχαλινά κουλουράκια!

Τη Μεγάλη Πέμπτη, ένα κόκκινο πανί κρεμιέται στα παράθυρα, όπως η κόκκινη χλαμύδα που φόρεσαν στον Χριστό. Γι΄αυτό, η Μεγάλη Πέμπτη λέγεται αλλιώς και "Κόκκινη Πέμπτη". 
Μια εκδοχή υποστηρίζει  ότι το κόκκινο χρώμα οφείλεται στο γεγονός ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε βάφτηκαν από άσπρα σε κόκκινα.
Μία άλλη προσέγγιση συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή.  Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, θεώρησε τόσο απίθανο το γεγονός, «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.
 Άλλη εκδοχή λέει ότι μια γυναίκα αμφισβήτησε την Ανάσταση του Χριστού και είπε ότι αν ήταν αλήθεια, τα αυγά που ήταν μέσα στο καλάθι να γίνουν κόκκινα. Πράγμα που έγινε και τη Μεγάλη Πέμπτη  το κόκκινο χρώμα βάφει τα αυγά. Σήμερα βέβαια, οι νοικοκυρές βάφουν και στολίζουν τα πασχαλινά τους αβγά με πολλά χρώματα. Το παραδοσιακό όμως χρώμα των πασχαλινών αβγών είναι το κόκκινο.Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι. 
Στη Λήμνο, το πρώτο πασχαλινό αυγό είναι της Παναγίας και το τοποθετούν στο εικονοστάσι. 



Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βάψουμε τα αβγά μας, είτε με τυποποιημένες βαφές που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ είτε με φλούδες και φύλλα λαχανικών, όπως τα κρεμμύδια, τα παντζάρια, το σπανάκι και άλλα. Εσείς πώς θα βάψετε τα αβγά σας;
Να, μια ιδέα!






 



ΠΑΡΟΙΜΙΑ:Η κότα έκανε το αυγό; Ή το αυγό την κότα;





 Η Μ. Παρασκευή είναι ημέρα λύπης γι’ αυτό και οι καμπάνες χτυπούν λυπητερά από τις 12 το πρωί και μετά. Συγκεκριμένα, στην εκκλησία ο ιερέας κατεβάζει το σώμα του Χριστού από τον ξύλινο σταυρό, το τυλίγει σε ένα άσπρο καθαρό σεντόνι και το τοποθετεί στον επιτάφιο.

Ο επιτάφιος είναι ένα ξύλινο κουβούκλιο που αναπαριστά το τάφο του Χριστούλη.  Ο επιτάφιος μάλιστα είναι στολισμένος με πολλά πολλά λουλούδια που έχουν πάει οι νοικοκυρές από το κήπο τους, τη προηγούμενη ημέρα.Όλοι οι άνθρωποι πηγαίνουν και προσκυνούν στον πεθαμένο Χριστό σε αυτόν τον στολισμένο "τάφο"!Μάλιστα τα παιδιά περνούν από κάτω τρεις φορές έτσι ώστε να σχηματίζεται το σχήμα του σταυρού. 

Το απόγευμα της Μ. Παρασκευής γίνεται η περιφορά του επιταφίου. Γενναία παλικάρια τον σηκώνουν στους ώμους τους στην πόρτα της εκκλησίας, όλοι οι πιστοί βγαίνουν από την εκκλησία περνώντας κάτω από τον επιτάφιο και μετά τον βγάζουν από την εκκλησία και τον περνάνε από όλα τα σπίτια!!

Κατά τη διάρκεια της περιφοράς ο παπάς ψάλλει τον παρακάτω ύμνο. Βάλε αν θέλεις να τον ακούσεις από ωραίες παιδικέςμελωδικές φωνούλες .

Το ξύδι στις φακές τη Μεγάλη Παρασκευή, συμβολίζει το ξίδι που πότισε τα χείλη του Χριστού, όταν Εκείνος ζήτησε νερό. Πολλοί συνηθίζουν να πίνουν λίγο ξίδι εις ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού. Σε κάποια μέρη της Ελλάδας, τα λουλούδια του Επιταφίου φυλάσσονται, μετά την περιφορά, από τους πιστούς γιατί θεωρούνται θαυματουργά. Για τους πιστούς, η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι, ενώ το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή.
Τα κανάτια της Κέρκυρας, που σπάζοντας προκαλούν θόρυβο, συμβολίζει τα μπουμπουνητά και τη καταιγίδα που έγινε, όταν ξεψύχησε ο Χριστός. 


Ξημερώνοντας Μ. Σάββατο

πλησιάζουμε σιγά σιγά στην Ανάσταση του Χριστού. Συγκεκριμένα το βράδυ του Μ. Σαββάτου, 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας, ο ιερέας προβάλλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας το Άγιο Φως με το οποίο και ανάβουμε τις λαμπάδες μας. Στην συνέχεια ιερείς και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο της εκκλησίας όπου ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη».


Οι  καμπάνες χτυπούν χαρούμενα, πέφτουν πυροτεχνήματα και όλοι ανταλλάσσουμε ευχές!! Ο Χριστός αναστήθηκε και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι!!! Μετά γυρίζουν όλοι στο σπίτι και μεταφέρουν το άγιο φως από τις λαμπάδες στο καντηλάκι του σπιτιού και τρώμε την παραδοσιακή μαγειρίτσα.

Κυριακή του Πάσχα,  Η οικογένεια μαζεύεται, τρώμε αρνάκι, πασχαλινά κουλούρια, τσουρέκια, σοκολατένια αυγά, τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά, χορεύουμε και διασκεδάζουμε.

Την ημέρα του Πάσχα τσουγκρίζουμε τα αβγά μας λέγοντας "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ" δηλαδή "Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗΘΗΚΕ" και  ο άλλος απαντά "ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ" ότι δηλαδή "ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ, ΑΝΕΣΤΗΘΗΚΕ" !

Ενώνουμε τα παιδιά με τις λαμπάδες που τους ταιριάζουν





Πάμε να κάνουμε μαθηματικά!

Αχ αυτά τα άτακτα αυγουλάκια! Πάλι κρύφτηκαν και δεν μπορώ να βρω το ζευγάρι τους για να τα βάλω στις αυγοθήκες... Μπορείς να με βοηθήσεις να τα βρω; Πρόσεξε μη σε μπερδέψουν, γιατί μοιάζουν πολύ μεταξύ τους... 



ΤΑ 4 ΒΑΣΙΚΑ ΕΘΙΜΑ
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΕΙΣ ΛΕΞΗ ΜΕ ΕΙΚΟΝΑ;



  Τα έθιμα του Πάσχα και των Χριστουγέννων μπερδεύτηκαν... Μπορείς να με βοηθήσεις να τα ξεμπερδέψω;


Πάμε να αντιστοιχίσουμε τα έθιμα της Μεγάλης εβδομάδας!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.