Τα παιδιά του κλασικού τμήματος 2 είπαν...
Πως νιώθει ο πιγκουίνος μέσα στην πυρηνική του οικογένεια;
1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Η μονα-ΔΙΚΗ μου οικογένεια»
- Τα παιδιά παρουσιάζουν την οικογένειά τους: οι μικροί μας μαθητές ζωγραφίζουν την οικογένειά τους και γράφουν μέσα στο κουτάκι τον αριθμό των μελών της.
- Στο
πρώτο εργαστήριο, ο εκπαιδευτικός έχει αναρτήσει σε διάφορα σημεία της
τάξης καρτελάκια με αριθμούς που αφορούν στο πλήθος των μελών μιας
οικογένειας (πχ. καρτελάκια με αριθμούς από το 2 έως το 10). Κάθε
μαθητής με τη ζωγραφιά της οικογένειάς του στα χέρια, ανάλογα με το
πλήθος των μελών που εικονίζονται σε αυτήν, κατευθύνεται στον χώρο με το
αντίστοιχο καρτελάκι.
- Οι μαθητές αυτόματα δημιουργούν μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες, ανάλογα με το πλήθος των μελών της οικογένειάς τους και γράφουν στο κουτάκι το πλήθος των μελών της οικογένειάς τους. Τους ζητείται να παρουσιάσουν την οικογένειά τους στην ομάδα τους με τη βοήθεια της ζωγραφιάς τους.
- Στο τέλος της δραστηριότητας, οι μαθητές αναρτούν τις ζωγραφιές τους σε συγκεκριμένο χώρο κάτω από το σχετικό καρτελάκι.
- Στην ολομέλεια της τάξης, οι μαθητές καλούνται να σχολιάσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές που παρατηρούν στις οικογένειες των συμμαθητών τους, όπως αυτές εικονίζονται στις ζωγραφιές τους.
- Ο
εκπαιδευτικός καλεί τους μαθητές σε μια δραστηριότητα καταιγισμού ιδεών
(brainstorming) με θέμα «Τι είναι Οικογένεια» με στόχο την ανίχνευση
των πρότερων ιδεών και αντιλήψεων των μαθητών. Η δραστηριότητα μπορεί να
υλοποιηθεί στον συμβατικό πίνακα της τάξης, σε χαρτί του μέτρου ή σε
υπολογιστή με τη βοήθεια κάποιου διαδικτυακού εργαλείου εννοιολογικής
χαρτογράφησης.
- Ο εκπαιδευτικός καλεί τους μαθητές σε μια δραστηριότητα καταιγισμού ιδεών (brainstorming) με θέμα «Τι είναι Οικογένεια» με στόχο την ανίχνευση των πρότερων ιδεών και αντιλήψεων των μαθητών. Η δραστηριότητα μπορεί να υλοποιηθεί στον συμβατικό πίνακα της τάξης, σε χαρτί του μέτρου ή σε υπολογιστή με τη βοήθεια κάποιου διαδικτυακού εργαλείου εννοιολογικής χαρτογράφησης (π.χ. Bubbl.us). Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διατηρηθεί το προϊόν που θα προκύψει είτε με μία φωτογραφία/screenshot είτε ως φυσικό υλικό (σε χαρτί), για μεταγενέστερη χρήση.
- Ακολουθεί συζήτηση με αφορμή τις ιδέες των μαθητών και γίνεται μία προσπάθεια πρώτης οργάνωσής τους σε κατηγορίες (συναισθήματα, αντιλήψεις κ.ά.).
- Ο εκπαιδευτικός προβάλλει στην τάξη το διαδραστικό ψηφιακό παραμύθι «Η μονα-δική μου οικογένεια» της Ι. Μανάφη. Όλοι μαζί συζητούν για τις οικογένειες των ζώων που πρωταγωνιστούν στο παραμύθι.
2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Πες μας, Πιγκουίνε!» - Συζητάμε για την πυρηνική οικογένεια (1+1=2)
- Με αφορμή το παραμύθι που διαβάστηκε στο 1ο Εργαστήριο, ο εκπαιδευτικός υποδέχεται τους μαθητές με το εύρημα ότι ένας από τους ήρωες του παραμυθιού, ο πιγκουίνος, τους στέλνει χαιρετισμούς με μια αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων, στην οποία είναι «τιμώμενα πρόσωπα» ο ίδιος και η οικογένειά του!
Προκειμένου να κατανοήσουν οι μαθητές γιατί η οικογένεια του πιγκουίνου
είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της Ημέρας, ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει ένα
σύντομο πληροφοριακό κείμενο για τον πιγκουίνο, που αντλεί από τους
Πόρους του προαναφερόμενου παραμυθιού και παρακολουθούμε βίντεο στον υπολογιστή σχετικά με τη ζωή των πιγκουίνων. Στη συνέχεια τα παιδιά γίνονται πιγκουίνοι και προσπαθούν να μιμηθούν τον τρόπο που προετοιμάζουν τη γέννηση του μωρού τους.
Τώρα ο μπαμπάς είναι υπεύθυνος για το αυγό τους και μένει εκεί να το
ζεσταίνει ακίνητος και ακούραστος μέχρι να γεννηθεί το μωρό πιγκουίνος
και επιστρέψει η μαμά!Όπως
ο μπαμπάς και η μαμά πιγκουίνοι συνεργάζονται άψογα μέσα στην
οικογένεια, έτσι συνεργάζονται και οι άνθρωποι και αυτή η μορφή της
οικογένειας λέγεται πυρηνική!
- Ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας του πιγκουίνου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση οδηγεί στον ορισμό της πυρηνικής οικογένειας.
- Οι μαθητές χωρίζονται σε τετραμελείς ομάδες προσομοιώνοντας σε κάθε ομάδα μία πυρηνική οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά. Οι ρόλοι μοιράζονται στην ομάδα με τη συνεργασία και τη συμφωνία όλων των μελών της.
- Ο εκπαιδευτικός μοιράζει σε κάθε «τετραμελή οικογένεια» μια κάρτα με μία προβληματική κατάσταση που απαιτεί λύση.
- Τα μέλη της «οικογένειας» κάνουν «οικογενειακό συμβούλιο» για να βρουν
εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημά τους. Παράλληλα συμπληρώνουν ένα φύλλο
εργασίας καταγράφοντας τις λύσεις που έχουν σκεφτεί.
Κάθε ομάδα παρουσιάζει στην ολομέλεια τις δικές της λύσεις, ενώ ο
εκπαιδευτικός καταγράφει λέξεις-κλειδιά των προτάσεων των μαθητών με τη
βοήθεια του διαδικτυακού εργαλείου
AnswerGarden, στη λειτουργία του ως «Καταιγισμού ιδεών», δημιουργώντας ένα συννεφόλεξο, στο οποίο αναδεικνύονται εναργώς οι επικρατέστερες λύσεις που πρότειναν οι μαθητές.
AnswerGarden, στη λειτουργία του ως «Καταιγισμού ιδεών», δημιουργώντας ένα συννεφόλεξο, στο οποίο αναδεικνύονται εναργώς οι επικρατέστερες λύσεις που πρότειναν οι μαθητές.
- Γίνεται συζήτηση στην ολομέλεια των μαθητών για τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει μια πυρηνική οικογένεια στη λειτουργία της, αλλά και για τις όμορφες στιγμές που μπορούν να έχουν τα μέλη της. Καταγράφονται οι ιδέες των μαθητών σε έναν λευκοπίνακα Google Jamboard με χαρτάκια διαφορετικού χρώματος για τις θετικές και αρνητικές αναφορές των μαθητών.
- Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα ατομικό εικαστικό έργο με θέμα «Πώς νιώθει ο πιγκουίνος στην οικογένειά του;». Προτεινόμενες ιδέες είναι η ζωγραφική σε χαρτί, το κολάζ, η ζωγραφική στον υπολογιστή, η δημιουργία συννεφόλεξου σε σχήμα πιγκουίνου (εργαλείο WordArt).
3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Πες μας, λύκε!» - Συζητάμε για την εκτεταμένη οικογένεια (1+1=11)
- Στην έναρξη του 3ου Εργαστηρίου, ο εκπαιδευτικός συνεχίζοντας το εύρημα με τους ήρωες του παραμυθιού, ανακοινώνει στους μαθητές ότι ο λύκος τους στέλνει χαιρετισμούς με μία αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, στην οποία είναι «τιμώμενα πρόσωπα» οι γιαγιάδες του και οι παππούδες του.Προκειμένου να κατανοήσουν οι μαθητές γιατί η οικογένεια του λύκου είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της Ημέρας, ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει ένα σύντομο πληροφοριακό κείμενο για τον λύκο από τους πόρους του παραμυθιού και παρακολουθούμε βίντεο με πληροφορίες για τη ζωή στην οικογένεια των λύκων.
- Ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας του λύκου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Τα παιδιά αναλαμβάνουν τους ρόλους των λύκων στην οικογένειά τους!
Ο μπαμπάς λύκος τους πηγαίνει φαγητό μέχρι να μεγαλώσουν...και μόλις δυναμώσουν επιστρέφουν στην αγέλη! Εκεί γίνεται χαμός! Μικροί και μεγάλοι εν δράσει!
Ο μπαμπάς αναλαμβάνει να πάει τα παιδιά του για κυνήγι και να τους διδάξει πως να βρίσκουν μόνα τους την τροφή τουςΤο παιχνίδι και η συζήτηση οδηγεί στον ορισμό της εκτεταμένης οικογένειας.- Οι μαθητές χωρίζονται σε εξαμελείς ομάδες προσομοιώνοντας σε κάθε ομάδα μία εκτεταμένη οικογένεια με γονείς, παιδιά και παππούδες σε όποια αναλογία επιθυμούν. Οι ρόλοι μοιράζονται στην ομάδα με τη συνεργασία και συμφωνία όλων των μελών της.
- Ο εκπαιδευτικός μοιράζει σε κάθε «εξαμελή οικογένεια» μια κάρτα με μία προβληματική κατάσταση που απαιτεί λύση.
- Τα μέλη της «οικογένειας» κάνουν «οικογενειακό συμβούλιο» για να βρουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημά τους. Παράλληλα συμπληρώνουν ένα φύλλο εργασίας καταγράφοντας τις λύσεις που έχουν σκεφτεί.
- Κάθε ομάδα παρουσιάζει στην ολομέλεια τις δικές της λύσεις, ενώ ο εκπαιδευτικός καταγράφει λέξεις-κλειδιά των προτάσεων των μαθητών με τη βοήθεια του διαδικτυακού εργαλείου AnswerGarden, στη λειτουργία του ως «Καταιγισμού ιδεών», δημιουργώντας ένα συννεφόλεξο, στο οποίο αναδεικνύονται εναργώς οι επικρατέστερες λύσεις που πρότειναν οι μαθητές.
- Γίνεται συζήτηση στην ολομέλεια των μαθητών για τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει μια εκτεταμένη οικογένεια στη λειτουργία της, αλλά και για τις όμορφες στιγμές που μπορούν να έχουν τα μέλη της. Καταγράφονται οι ιδέες των μαθητών σε έναν λευκοπίνακα Google Jamboard με χαρτάκια διαφορετικού χρώματος για τις θετικές και αρνητικές αναφορές των μαθητών.
- Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα ατομικό εικαστικό έργο με θέμα «Πώς νιώθει ο λύκος στην οικογένειά του;». Προτεινόμενες ιδέες είναι η ζωγραφική σε χαρτί, το κολάζ, η ζωγραφική στον υπολογιστή, η δημιουργία συννεφόλεξου σε σχήμα λύκου (εργαλείο WordArt).
Τα παιδιά στην ολομέλεια της τάξης αναφέρουν προβλήματα από την καθημερινότητα των οικογενειών τους είτε αυτή είναι πυρηνική είτε πολύτεκνη. Στην συνέχεια δραματοποιούν τις αναφερόμενες καταστάσεις προκειμένου να διαμορφώσουν προτάσεις για την επίλυσή τους.Καταγράφονται αυτά τα προβλήματα στις ζωγραφιές τους και σε ομάδες αποφασίζουν τους τρόπους για την επίλυση τους. Δείτε τις ζωγραφιές και τις προτάσεις τους.- ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΠΙΛΕΞΤΕ "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ"
https://www.canva.com/design/DAGXYT-A1h0/tLuChQdTYuJ7pX8agmdYbw/edit?utm_content=DAGXYT-A1h0&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton
4ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Πες μας, καγκουρό!» - Συζητάμε για τη μονογονεϊκή οικογένεια (1+1=1)
- Στην έναρξη του 4ου Εργαστηρίου, ο εκπαιδευτικός ανακοινώνει στους μαθητές ότι ένας ακόμα ήρωας του παραμυθιού, το καγκουρό, τους στέλνει χαιρετισμούς με μία αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, στην οποία «τιμώμενα πρόσωπα» είναι το ίδιο και η μητέρα του.
Προκειμένου να κατανοήσουν οι μαθητές γιατί η οικογένεια του καγκουρό είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της Ημέρας, ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει ένα σύντομο πληροφοριακό κείμενο για το καγκουρό από τους πόρους του παραμυθιού και παρακολουθούμε βίντεο στον υπολογιστή της τάξης για τη ζωή στην οικογένεια των καγκουρό.Στη συνέχεια τα παιδιά έγιναν καγκουρό και έφτιαξαν τη δική τους οικογένεια!Το κάθε ζευγάρι μαμάς-παιδιού είχε και μια μεγάλη σακούλα που λειτουργούσε ως μάρσιπος και αναβίωναν το μεγάλωμα του μικρού καγκουρό.Το παιδί καγκουρό κρύβεται μέσα στον μάρσιπο της μαμάς του, για να είναι ζεστό και ασφαλές. Βγαίνει από κει όταν πεινάσει ή όταν θέλει να πάει βόλτα!Στη συνέχεια έκαναν τα ζευγάρια συμμετείχαν σε έναν αγώνα, όπου νικητήριο ζευγάρι ήταν αυτό που θα έφτανε πρώτο στην γραμμή τερματισμού!Καμιά φορά βέβαια, μπορεί αντί για ένα, να υπάρχουν δύο μωρά καγκουρό μέσα στον σάκο!Η συζήτηση και το παιχνίδι οδηγεί στον ορισμό της μονογονεϊκής οικογένειας.- Οι μαθητές χωρίζονται σε διμελείς ή τριμελείς ομάδες προσομοιώνοντας σε κάθε ομάδα μία μονογονεϊκή οικογένεια με έναν γονέα (μητέρα ή πατέρα) και ένα ή δύο παιδιά. Οι ρόλοι μοιράζονται στην ομάδα με τη συνεργασία και συμφωνία όλων των μελών της.
- Ο εκπαιδευτικός μοιράζει σε κάθε «οικογένεια» μια κάρτα με μία προβληματική κατάσταση που απαιτεί λύση. Τα μέλη της «οικογένειας» κάνουν «οικογενειακό συμβούλιο» για να βρουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημά τους. Παράλληλα συμπληρώνουν ένα φύλλο εργασίας καταγράφοντας τις λύσεις που έχουν σκεφτεί.
- Κάθε ομάδα παρουσιάζει στην ολομέλεια τις δικές της λύσεις, ενώ ο εκπαιδευτικός καταγράφει λέξεις-κλειδιά των προτάσεων των μαθητών με τη βοήθεια του διαδικτυακού εργαλείου AnswerGarden, στη λειτουργία του ως «Καταιγισμού ιδεών», δημιουργώντας ένα συννεφόλεξο, στο οποίο αναδεικνύονται εναργώς οι επικρατέστερες λύσεις που πρότειναν οι μαθητές.
- Γίνεται συζήτηση στην ολομέλεια των μαθητών για τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει μια μονογονεϊκή οικογένεια στη λειτουργία της, αλλά και για τις όμορφες στιγμές που μπορούν να έχουν τα μέλη της. Καταγράφονται οι ιδέες των μαθητών σε έναν λευκοπίνακα Google Jamboard με χαρτάκια διαφορετικού χρώματος για τις θετικές και αρνητικές αναφορές των μαθητών.
- Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα ατομικό εικαστικό έργο με θέμα «Πώς νιώθει το καγκουρό στην οικογένειά του;». Προτεινόμενες ιδέες είναι η ζωγραφική σε χαρτί, το κολάζ, η ζωγραφική στον υπολογιστή, η δημιουργία συννεφόλεξου σε σχήμα καρδιάς (εργαλείο WordArt).
5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Πες μας, κούκε!» - Συζητάμε για τη θετή οικογένεια (1+1=3)
- Στην έναρξη του 5ου Εργαστηρίου, ο εκπαιδευτικός ανακοινώνει στους μαθητές ότι ένας άλλος ήρωας του παραμυθιού, ο κούκος, τους στέλνει χαιρετισμούς με μία αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Υιοθεσίας, στην οποία φωτογραφίζονται ο κούκος και η οικογένειά του.
- Προκειμένου να κατανοήσουν οι μαθητές γιατί η οικογένεια του κούκου είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της Ημέρας, ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει ένα σύντομο πληροφοριακό κείμενο για τον κούκο από τους πόρους του παραμυθιού και παρακολουθούμε βίντεο στον υπολογιστή της τάξης για τη ζωή στην οικογένεια των κούκων.
- Ακολουθεί παιχνίδι ρόλων του κούκου και της μαμάς χελιδόνας.
Η μαμά χελιδόνα φτιάχνει τη φωλίτσα της και εκεί μέσα
γεννάει τα αυγά της!Μόλις η μαμά χελιδόνα φύγει από τη φωλιά της, αμέσως η μαμά κούκος πάει εκεί και κρυφά βγάζει έξω από τη φωλιά ένα από τα αβγά της μαμάς χελιδόνας και στη θέση του αφήνει το δικό της αβγό!Στη συνέχεια ο κούκος φεύγει και μόλις η μαμά χελιδόνα επιστρέψει συνεχίζει να κλωσάει τα αβγουλάκια, χωρίς να καταλάβει ότι ένα από τα αβγά της λείπει και στη θέση του βρίσκεται ένα άλλο αβγό!Μόλις γεννηθεί το παιδί κούκος, πετάει άλλο ένα αβγό έξω από τη φωλιά της μαμάς χελιδόνας, γιατί νομίζει ότι η χελιδόνα δεν θα το αγαπάει... Αλλά κάνει λάθος! Η μαμά χελιδόνα αγαπάει το παιδί κούκο και το φροντίζει σα να είναι δικό της παιδάκι!Και δεν το ξεχωρίζει από τα άλλα του αδερφάκια! Είναι όλοι μαζί μια αγαπημένη οικογένεια!
Στη συνέχεια ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας του κούκου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση οδηγεί στον ορισμό της θετής οικογένειας.- Οι μαθητές χωρίζονται σε τετραμελείς ομάδες προσομοιώνοντας σε κάθε ομάδα μία θετή οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα είναι υιοθετημένο. Οι ρόλοι μοιράζονται στην ομάδα με τη συνεργασία και συμφωνία όλων των μελών της.
- Ο εκπαιδευτικός μοιράζει σε κάθε «οικογένεια» μια κάρτα με μία προβληματική κατάσταση που απαιτεί λύση. Τα μέλη της «οικογένειας» κάνουν «οικογενειακό συμβούλιο» για να βρουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημά τους. Παράλληλα συμπληρώνουν ένα φύλλο εργασίας καταγράφοντας τις λύσεις που έχουν σκεφτεί.
- Κάθε ομάδα παρουσιάζει στην ολομέλεια τις δικές της λύσεις, ενώ ο εκπαιδευτικός καταγράφει λέξεις-κλειδιά των προτάσεων των μαθητών με τη βοήθεια του διαδικτυακού εργαλείου AnswerGarden, στη λειτουργία του ως «Καταιγισμού ιδεών», δημιουργώντας ένα συννεφόλεξο, στο οποίο αναδεικνύονται εναργώς οι επικρατέστερες λύσεις που πρότειναν οι μαθητές.
Γίνεται συζήτηση στην ολομέλεια των μαθητών για τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει μια θετή οικογένεια στη λειτουργία της, αλλά και για τις όμορφες στιγμές που μπορούν να έχουν τα μέλη της. Καταγράφονται οι ιδέες των μαθητών σε έναν λευκοπίνακα Google Jamboard με χαρτάκια διαφορετικού χρώματος για τις θετικές και αρνητικές αναφορές των μαθητών.
Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα ατομικό εικαστικό έργο με θέμα «Πώς νιώθει ο κούκος στην οικογένειά του;». Προτεινόμενες ιδέες είναι η ζωγραφική σε χαρτί, το κολάζ, η ζωγραφική στον υπολογιστή, η δημιουργία συννεφόλεξου σε σχήμα πτηνού (εργαλείο WordArt6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Πες μας, χελωνάκι!» - Συζητάμε για τα ορφανά παιδιά (1+1=0)
- Στην έναρξη του 6ου Εργαστηρίου, ο εκπαιδευτικός ανακοινώνει στους μαθητές ότι ένας ακόμα ήρωας του παραμυθιού, το χελωνάκι, τους στέλνει χαιρετισμούς με μία αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Ορφανών, στην οποία απεικονίζονται το ίδιο και τα αδέρφια του.
- Ακολουθεί
βιωματικό παιχνίδι με τα παιδιά χελωνάκια που γεννιούνται και
προσπαθούν να φτάσουν στη θάλασσα με κλειστά τα μάτια.
Η μαμά χελώνα γεννάει τα αβγά της και τα σκεπάζει μέσα στο χώμα για να μη τα βρει κανείς και να εκκολαφθούν... Ο καιρός περνάει και τα χελωνάκια αρχίζουν σιγά σιγά να σπάνε το αβγό τους και να βγαίνουν από το χώμα...και προσπαθούν να βρουν μόνα τους το δρόμο προς τη θάλασσα!Στη συνέχεια παίξαμε ένα συνεργατικό παιχνίδι ως εξής: Στρώνουμε ένα πανί για να φτιάξουμε μια "θάλασσα" και σχηματίζουμε δύο ζευγάρια παιδιών. Το ένα χελωνάκι φορά το στεφανάκι του και ένα μαντήλι στα μάτια. Το άλλο χελωνάκι βρίσκεται στο τέρμα - θάλασσα με ανοιχτά τα μάτια και προσπαθεί με τη φωνή του να καθοδηγήσει το άλλο. Έτσι το χελωνάκι με τα κλειστά μάτια προσπαθεί ακούγοντας μόνο τη φωνή του άλλου, να φτάσει πρώτο στη "θάλασσα".Νικητές είναι τα χελωνάκια που θα φτάσουν στη θάλασσα και δε θα χαθούν!- Ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια για τα χελωνάκια που στερούνται τους γονείς τους από τη γέννησή τους. Η συζήτηση οδηγεί στα ορφανά παιδιά και στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που ζουν στην πατρίδα μας.
- Οι μαθητές χωρίζονται σε τριμελείς ή τετραμελείς ομάδες προσομοιώνοντας σε κάθε ομάδα μία οικογένεια με τρία ή τέσσερα παιδιά χωρίς γονείς. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουν και κάποιο βίντεο σχετικό με τη ζωή των μικρών προσφυγόπουλων στους καταυλισμούς.
- Ο εκπαιδευτικός μοιράζει σε κάθε «οικογένεια» μια κάρτα με μία προβληματική κατάσταση που απαιτεί λύση. Τα μέλη της «οικογένειας» κάνουν «οικογενειακό συμβούλιο» για να βρουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημά τους. Παράλληλα συμπληρώνουν ένα φύλλο εργασίας καταγράφοντας τις λύσεις που έχουν σκεφτεί.
- Κάθε
ομάδα παρουσιάζει στην ολομέλεια τις δικές της λύσεις, ενώ ο
εκπαιδευτικός καταγράφει λέξεις-κλειδιά των προτάσεων των μαθητών με τη
βοήθεια του διαδικτυακού εργαλείου AnswerGarden, στη λειτουργία του ως
«Καταιγισμού ιδεών», δημιουργώντας ένα συννεφόλεξο, στο οποίο
αναδεικνύονται εναργώς οι επικρατέστερες λύσεις που πρότειναν οι
μαθητές.
- Γίνεται συζήτηση στην ολομέλεια των μαθητών για τις δυσκολίες που μπορούν να συναντήσουν τα ορφανά παιδιά, αλλά και για τις όμορφες στιγμές που μπορούν να έχουν μαζί. Καταγράφονται οι ιδέες των μαθητών σε έναν λευκοπίνακα Google Jamboard με χαρτάκια διαφορετικού χρώματος για τις θετικές και αρνητικές αναφορές των μαθητών.
- Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα ατομικό εικαστικό έργο με θέμα «Πώς νιώθουν τα μικρά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον καταυλισμό όπου ζουν;». Προτεινόμενες ιδέες είναι η ζωγραφική σε χαρτί, το κολάζ, η ζωγραφική στον υπολογιστή, η δημιουργία συννεφόλεξου σε σχήμα μικρού παιδιού (εργαλείο WordArt).
7ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Οι μονα-ΔΙΚΕΣ μας οικογένειες» - Αξιολόγηση & Διάχυση δράσεων
- Ο εκπαιδευτικός, με τη βοήθεια του διαδικτυακού εργαλείου Padlet, δημιουργεί έναν ψηφιακό τοίχο χωρισμένο σε πέντε στήλες, όσοι και οι τύποι οικογενειών που μελέτησαν οι μαθητές (πυρηνική, εκτεταμένη, μονογονεϊκή, θετή και ορφανά παιδιά). Στη συνέχεια, αναρτά τα ατομικά εικαστικά έργα που παρήγαγαν οι μαθητές σε κάθε Εργαστήριο, αφού τα ψηφιοποιήσει, εάν δεν είναι ήδη ψηφιακά. Η συλλογή έργων που θα δημιουργηθεί, μπορεί να διαμοιραστεί μέσω ενός συνδέσμου (link) στους γονείς των μαθητών ή και σε άλλες τάξεις του σχολείου προκειμένου να αποτελέσουν έναυσμα για συζήτηση.
- Οι μαθητές χωρίζονται σε πενταμελείς ομάδες. Κάθε μαθητής στην ομάδα του αναλαμβάνει να ζωγραφίσει έναν διαφορετικό τύπο οικογένειας από τις πέντε που μελέτησαν (πυρηνική, εκτεταμένη, μονογονεϊκή, θετή, ορφανά παιδιά), με βάση ένα κοινό πρότυπο. Η ζωγραφιά θα έχει ένα σπιτάκι, στο οποίο κατοικεί η οικογένεια που εκπροσωπεί ο μαθητής, ενώ ο ίδιος καλείται να ζωγραφίσει: α) μέσα στο σπιτάκι, το πώς αισθάνονται τα μέλη μέσα στην οικογένειά τους, και β) έξω από το σπιτάκι, το πώς αισθάνονται τα μέλη για τις γειτονικές οικογένειες, που εκπροσωπούν οι συμμαθητές του στην ίδια ομάδα.
- Ζητείται από τους μαθητές να συμπληρώσουν ατομικά ένα Φύλλο Αξιολόγησης για τους διαφορετικούς τύπους οικογένειας που γνώρισαν στα Εργαστήρια.
- Επαναλαμβάνεται η δραστηριότητα ιδεοκαταιγισμού (brainstorming) του 1ου Εργαστηρίου με θέμα «Τι είναι Οικογένεια» για να διαπιστωθούν οι αλλαγές που συντελέστηκαν στους μαθητές σε επίπεδο γνώσεων, αντιλήψεων, συναισθημάτων. Ο εκπαιδευτικός προβάλλει συγκριτικά και την εικόνα από τον αρχικό ιδεοκαταιγισμό και καλεί τους μαθητές να παρατηρήσουν τις διαφορές στις γνώσεις και τις ιδέες τους, με στόχο να καλλιεργήσει και να ενισχύσει τις μεταγνωστικές τους δεξιότητες.
- Στο τέλος, οι μαθητές καλούνται να συμπληρώσουν μία Ρουμπρίκα Αυτοαξιολόγησης για τη συνεργασία στην ομάδα, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την αποδοχή της διαφορετικότητας.